Verschillende soorten kookplaten

Als je een nieuwe keuken aanschaft moet je ook een nieuwe kookplaat kiezen. Toch weten de mensen niet wat voor kookplaten er allemaal op de markt zijn.  Om dat te kunnen weten moet je weten welke er allemaal op de markt zijn en wat de verschillen daar tussen weer zijn. Er zijn 5 verschillende kookplaten. Dat zijn de gaskookplaten, inductiekookplaat, elektrische kookplaat, keramische kookplaat en halogeen kookplaat. De gaskookplaat is veruit het populairst. De halogeen en keramische plaat verschillen niet echt veel van elkaar.

Gaskookplaat

Koken op gas is altijd al de meest gebruikte soort kookplaat. Daar is natuurlijk wel aansluiting voor nodig maar in de meeste keukens zitten wel gasaansluitingen. Een van de belangrijkste voordelen van een gaskookplaat is de prijs. In aanschaf is de gaskookplaat een van de goedkoopste. Ook is de precisie van temperatuurregeling erg nauwkeurig omdat je de hitte kunt controleren. Ook is de gaskookplaat geschikt voor allerlei soorten pannen waardoor je daar geen rekening mee hoeft te houden. Daarnaast is een gaskookplaat energiezuinig en is het erg degelijk.

Inductiekookplaat

Na de gaskookplaat is de inductiekookplaat de meest voorkomende kookplaat. Voor deze kookplaat is wel een speciale aansluiting nodig omdat de inductieplaat een hoog vermogen heeft. De plaat genereert een veld wat magnetisch is en waardoor de onderkant van de pan reageert. Daardoor kan niet zomaar met elke pan op de inductieplaat gekookt worden. Het schoonmaken van de plaat is enorm eenvoudig omdat het vaak gewoon een vlakke, glazen plaat is. Ook gaat koken snellere door het enorme vermogen wat de plaat heeft. De plaat zelf is niet in zijn geheel warm omdat alleen de bodem van de pan wordt verwarmd. Qua energieverbruik staat deze pan achter de gaskookplaat maar is wel veel zuiniger dan de elektrische of keramische plaat.

Elektrische kookplaat

Het enige echte voordeel van de elektrische kookplaat is de prijs. Deze is namelijk veel goedkoper dan de andere kookplaten. Daarnaast zijn er eigenlijk alleen maar nadelen te noemen.

Keramisch en halogeen kookplaat

Deze kookplaat is net wat goedkoper dan een inductiekookplaat maar heeft ook weer een aantal nadelen. Dat is dat deze platen redelijk snel vervangen moeten worden ten opzichte van de andere kookplaten. Ook koelen deze platen niet erg snel af waardoor er dus wat kans op ongelukken is.