Keuzes maken?!

Bij het leven hoort keuzes maken. Wat je vandaag op je brood doet. Welke fiets je gaat kopen. Welke studie je gaat doen. Op welke baan je gaat solliciteren. De ene keuze die je maakt in het leven heeft een grotere impact dan de ander. Gelukkig hoef je niet dagelijks grote beslissingen te nemen, maar eens in de zoveel tijd loop je toch tegen een bepaalde keuze aan waarbij je gewoon niet weet wat je moet doen. A? B? Je weet het gewoon niet en in zulke gevallen is het fijn dat er hulpmiddelen zijn.

Jouw vrienden en familie kennen jou het beste. Zij weten soms beter wat goed voor je is dan jijzelf. Discussiëren over wat de beste optie kan zijn helpt je in een onderbouwde keuze maken. Bij grote beslissingen kan het echt een uitkomst zijn, maar geef niet je vrienden de schuld als het een foute beslissing blijkt te zijn. Ze probeerden je slechts te helpen en uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die jij neemt.

Wanneer jouw vrienden en familie je niet kunnen helpen kan het fijn zijn om je te laten adviseren door een professional. Bijvoorbeeld bij de eerder genoemde vraag, welke fiets je moet kopen. Het personeel in de fietsenwinkel kan je perfect helpen bij die vraag. Wanneer je vertelt waar jouw fiets aan moet voldoen kunnen zij je een op maat gemaakt advies geven.

Maar ook voor levens besluiten is er hulp. Wanneer je niet weet wat voor werk je precies wilt gaan doen of wat überhaupt bij je past dan zijn er tal van gratis beroepskeuzetests te vinden. Zelf ben ik niet al te goed in keuzes maken en al helemaal als het aankomt op grote beslissingen. Daarom vond ik het zelf heel fijn om gebruik te kunnen maken van een beroepskeuzetest. Het is niet zo dat je precies moet solliciteren op die banen die uit de test komen. Het geeft je wel een richting in waar je interesses liggen. Uiteindelijk ben ik ook gaan zoeken op banen die in deze richting lagen. Nu bleek dat ik behoorlijk ambitieuze functies als suggestie kreeg, al schrok me dat niet af. Wel bleek dat ik gedurende de sollicitatierondes een IQ test moest afnemen. Dit is echter meer een hulpmiddel waarbij de uitkomst juist voor jou bepaald wat je opties nog zijn. Tenzij je IQ als voldoend wordt bestempeld voor de baan die je wilt, dan wordt je niet beperkt in je keuzes.

Keuzes maken kom je overal tegen en om je daarbij te helpen kun je allerlei hulpmiddelen inschakelen. Of dat nu mensen zijn die je kunnen helpen omdat ze je kennen of programma’s die jou leren kennen aan de hand van jouw antwoorden. Je hoeft alleen niet altijd al het advies klakkeloos aan te nemen. Uiteindelijk maak jij de beslissingen.