Hoe maak je je huis brandveilig?

Je huis brandveilig maken is voor iedereen een goed idee. Als je een nieuw laat huis bouwen, kun je stappen ondernemen om te bouwen met materialen die branden vertragen. Als je je huidige huis brandveiliger wilt maken, kun je zorgen dat er zo min mogelijk vuurbronnen in uw huis zijn om je huis te helpen beschermen tegen huisbranden.

Tips om brand in huis te voorkomen

Gelukkig kan je veel in en om het huis doen om je huis brandveilig te maken. Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

1. Maak het filter van je wasdroger altijd schoon

Probeer elke keer dat je de was doet het filter van de wasdroger schoon te maken. Hierin blijft namelijk stof achter. Dit stof kan bij hoge temperaturen zorgen voor brand.

2. Zorg dat dingen op veilige afstand staan

Gloeilampen kunnen heet genoeg worden om dingen in brand te steken, met name textiel. Zorg ervoor dat er niets te dicht bij de lamp komt, met name dingen zoals gordijnen of lakens.

3. Instaleer brandalarmen

Rookmelders halveren het risico van uw gezin om te sterven aan een vuur. Je zou er een in elke slaapkamer moeten hebben, evenals één op elke verdieping van je huis. Plaats de detectoren hoog tegen de muur of aan het plafond, omdat de rook naar hen toe zal stijgen.

4. Onderhoud je cv-ketel

Zonder cv-ketel onderhoud kan je cv-ketel minder goed werken. Zo kan er schadelijk koolmonoxide vrijkomen zonder dat u dit merkt. Om dit te voorkomen moet je tweejaarlijks zorgen voor onderhoud van je cv-ketel.

5. Vlam in de pan

Wanneer er een vlam in je pan is, blus de vlam dan nooit met water. Het beste is om de pan voorzichtig af te sluiten met de deksel. Een andere optie is om de pan af te dekken met een blusdeken. Draai ook altijd het gas of de kookplaat uit.