MOTIVATIEBRIEF SCHRIJVEN, HOE PAK JE DIT AAN?

Een motivatiebrief is een belangrijk onderdeel van een sollicitatie. Met een goede motivatiebrief kun je die perfecte baan misschien wel veilig stellen! In dit artikel vertellen we je graag meer over het schrijven van een motivatiebrief. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je dat voortaan moet aanpakken!

De motivatiebrief

Wanneer je in de vacaturebank dé perfecte baan tegenkomt heb je daarvoor vast al een duidelijke motivatie. Dat komt goed van pas. In de motivatiebrief geef je aan waarom juist jij geschikt bent voor een bepaalde functie. Let op: er is een verschil tussen een motivatie- en een sollicitatiebrief. Het verschil tussen de motivatiebrief en de sollicitatiebrief is dat je niet solliciteert, maar dat je benadrukt waarom jij het meest geschikt bent voor de functie. Daarnaast vragen prestigieuze cursussen of opleidingen soms om een motivatiebrief om meest gemotiveerde kandidaten te vinden.

Soort werk

Ben je geen persoon met ideeën voor een eigen bedrijf? Dan zit je voorlopig wel aan het solliciteren vast. Het zoeken naar een baan zal veel succesvoller zijn als je een duidelijk doel voor ogen hebt: Wat voor werk wil je doen of wat voor functie je wil je bekleden? Omschrijf daarom voor jezelf je droombaan en schrijf op welke standaard functie daar het meest mee overeenkomt. Als je een motivatiebrief schrijft voor een concrete vacature, gebruik dan die functienaam.

Evalueer je werkervaring

Het kan erg nuttig zijn om na te gaan wat je huidige of meest recente functie is, en daarvan voor jezelf in één zin te beschrijven welke branche, producten of diensten je leverde. Maak een lijst van belangrijkste taken en verantwoordelijkheden. Welke vaardigheden en kennis had je nodig om je werk goed te kunnen doen? Nu je de vaardigheden en kennis op een rijtje hebt, ga je nadenken over de praktijk: Hoe heb je deze kennis en vaardigheden in de praktijk gebruikt? Bedenk wat anekdotes. Dit komt niet alleen van pas voor je motivatiebrief, maar ook voor het eventuele gesprek.

Verzamel referenties

Complimenten van anderen zijn altijd sterker dan het verhaal dat je zelf houdt. Maak voor jezelf een overzicht van de positieve feedback van vroegere leidinggevenden. Nu mag je hier best een beetje in snijden en de mitsen en maren verhullen. Maar wellicht kun je van nu af aan een verzameling van je positieve feedback aanleggen.

5 schrijftips

Wanneer je al die informatie hebt verzameld, kun je de perfecte motivatiebrief schrijven! Denk daarbij nog even aan het volgende:

  1. Houd je zinnen kort en laat iedere zin aankomen. Dat kan je eenvoudig houden, en werkwoorden zijn hier heel effectief. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb daar geleerd hoe databases moeten worden beheerd.’ Anderhalve regel in een standaarddocument-opmaak is het maximum, twee regels indien je een bijzin gebruikt. Probeer hooguit één komma per zin te gebruiken.
  2. Varieer je zinsconstructie. Wissel korte zinnen af met iets langere (maar dus niet langer dan anderhalve tot twee regels). Vaak kun je twee losse zinnen aan elkaar voegen, waardoor je minder ruimte gebruikt voor dezelfde informatie. Uiteindelijk helpt dit ook om je brief te verlevendigen.
  3. Houd het eenvoudig. Ga niet met jargon smijten. Een goede vuistregel is dat je alleen de vaktermen en afkortingen kunt gebruiken die ook in de vacature worden genoemd. De eerste die de brief leest is namelijk niet per se een vakspecialist.
  4. Schrijf zo direct mogelijk, maar forceer niet. Eenheid van tijd is belangrijker. Als je in de tegenwoordige tijd schrijft, hou dat dan zo lang mogelijk vol. Indirecte zinnen (zoals: ‘ik heb geleerd…’) zijn een prima manier om die lijn door te zetten. Als je eenmaal switcht naar verleden tijd, hou dan ook dat zo lang mogelijk vol, liefst tot het einde.
  5. De brief mag niet langer dan één A4-tje zijn. Kort hem indien nodig in. Als je twijfelt over het nut een zin, haal hem dan weg.

Met deze tips in je achterhoofd kom je tot een goede motivatiebrief en wordt jouw gehele sollicitatie stukken beter!