Biologisch eten, waarom zou je?

De laatste jaren hoor je er veel over biologisch eten. Het zou beter zijn voor je eigen gezondheid en daarbij is het duurzaam. Maar wat is biologisch eten nu echt? En wat van gezondheidsvoordelen levert het op? Is het echt zo duurzaam als we denken? Interessante en relevante vragen, aangezien je voor biologisch eten bijna twee keer zoveel betaalt als ‘het normale eten’. Lees verder en de bovenstaande vragen worden beantwoord!

Wat is biologisch eten?

Wereldwijd lees je veel verschillende definities over biologisch eten. Het betekent eigenlijk dat groente, fruit en vlees geproduceerd is zonder het gebruik van chemicaliën of fertilizers. Daarbij krijgen dieren meer ruimte om te bewegen, krijgen ze voedsel dat ze van nature altijd al gegeten hebben en worden geen hormonen en antibiotica toegediend. Het mooie hieraan is dat de dieren een beter leven hebben, dat de landbouwvelden in goede conditie blijven en dat de consument geen chemicaliën en andere slechte stoffen binnenkrijgt. Klinkt duurzaam, maar is het wel echt zo duurzaam als we denken?

Koe, Weide, Hemel, Koeien, Dierlijke, Boerderij

Is het nu echt zo duurzaam als we denken?

Het antwoord is nee! Het probleem is dat de dieren en de landbouwgewassen meer ruimte nodig hebben. Doordat het fruit en groente minder snel groeit, hebben we mee hectare nodig voor dezelfde hoeveelheid groente en fruit waarvoor wel fertilizers zijn gebruikt. Ook de dieren hebben meer ruimte nodig en leven langer. Hoe langer dieren leven, hoe meer CO2 ze uitstoten. Bovendien heb je weer veel hectares nodig om voldoende voedsel voor de dieren te produceren. Biologische landbouw neemt dus meer ruimte in beslag en daarbij leven de dieren langer.

Wie echt duurzaam wil leven eet niet tot nauwelijks vlees en andere dierlijke producten en eet meer plantaardige producten.  

Schapen, Herder, Boer, Ninh Thuan, Wit, Asia, Vietnam

Hoe zit het met de gezondheidsvoordelen?

Als je biologisch eten koopt, dan doe je dat vooral voor je eigen gezondheid. Het mag duidelijk zijn dat groente en fruit zonder chemicaliën een stuk gezonder is dan met. Eigenlijk weet de mensheid niet eens wat van invloed de hormonen, antibiotica, fertilizers en andere chemicaliën over de lange termijn op onze lichamen heeft. Maar iedereen met logisch verstand kan begrijpen dat het altijd beter is om producten zo natuurlijk mogelijk te consumeren.

Biologisch eten doe je dus vooral voor jezelf. Heb je hier extra geld voor over (wat wij ons goed kunnen voorstellen, aangezien gezondheid het belangrijkst is) dan is het zeker geen slecht idee om voor biologische producten te kiezen. Tegenwoordig worden deze producten ook thuis afgeleverd. Je kunt ze eenvoudig thuis bestellen en een dag later heb je ze in huis!